Τοποθεσία

Πληροφορίες για το όμορφο νησί μας

Πληροφορίες για τη Λευκάδα και τις παραλίες της

Το νησί

Η Λευκάδα είναι ένα από τα νησιά του Ιονίου. Βρίσκεται στα νότια της Κέρκυρας και των Παξών και βόρεια της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Η πρόσβαση στο νησί είναι δυνατή τόσο οδικώς όσο και αεροπορικώς. Έχει απόσταση 350 km (3 ώρες και 40 λεπτά) από την Αθήνα μέσω της Ολυμπίας Οδού (Α8), της Ιονίας Οδού (Α5) και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, και 370 km (λιγότερο από 4 ώρες) από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας Οδού. Η πρόσβαση στο νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται μέσω μιας πλωτής γέφυρας χωρίς διόδια. Εναλλακτικά, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ακτίου (PVK) έχει μόλις 20 km απόσταση από την πόλη της Λευκάδας.

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, το όνομα του νησιού πιθανά προήλθε από το λευκό χρώμα των βράχων στα νότια της Λευκάδας, στο διάσημο από την αρχαιότητα ακρωτήρι Λευκάτας.

Το τοπίο

Η Λευκάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Ιονίου. Ξεχωρίζει χάρη στην εντυπωσιακή φυσική ομορφιά της και κυρίως για τις εντυπωσιακές παραλίες της. Η δυτική πλευρά του νησιού πρωταγωνιστεί από αυτή την άποψη καθώς φιλοξενεί τόσο τις πιο δημοφιλείς παραλίες, όσο και πολλές εξίσου μαγευτικές εναλλακτικές για τον επισκέπτη που προτιμά τη χαλάρωση μακριά από τα πλήθη

Σε όλη τη δυτική πλευρά το τοπίο κυριαρχείται από πράσινες πλαγιές που τελειώνουν απότομα στη θάλασσα και μεγάλες παραλίες με λευκή χοντρή άμμο ή ψιλό βότσαλο που δίνει στο νερό το ιδιαίτερο τυρκουάζ χρώμα που χαρακτηρίζει τις Λευκαδίτικες θάλασσες. Χάρη στον δυτικό προσανατολισμό ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει από εδώ το άλλο χαρακτηριστικό του νησιού: τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Οι φίλοι του παραπέντε μπορούν να απολαύσουν τη θέα με ένα πιο ακραίο τρόπο, πετώντας από το χωριό της Εξάνθειας.

Η βόρεια πλευρά

Οι επιλογές σίγουρα δεν εξαντλούνται στη δυτική πλευρά. Πολλές όμορφες παραλίες βρίσκονται κοντά στην πόλη της Λευκάδας στα βόρεια του νησιού (Αμμόγλωσσα/Κάστρο, Γύρα, Μύλοι, Άγιος Ιωάννης). Είναι όλες μεγάλες και αμμουδερές. Στους Μύλους, οι φίλοι του kite surfing μπορούν να εκμεταλευτούν τους ανέμους του Ιονίου για να εξασκήσουν το χόμπι τους.

Η νότια πλευρά

Νότια, η παραλία του κόλπου της Βασιλικής είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες παγκοσμίως για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας και, χάρη στο γεγονός ότι είναι ρηχή και αποτελείται από άμμο, είναι επίσης ιδανική για παιδιά. Κοντά στη Βασιλική, το Αγιοφύλλι είναι ακόμα μια παραλία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Η ανατολική πλευρά

Η ανατολική πλευρά προσφέρει επίσης πολλές αξιόλογες επιλογές, ειδικά τις μέρες που επικρατούν δυτικοί άνεμοι. Εδώ οι παραλίες είναι μικρότερες και αποτελούνται κυρίως από βότσαλο. Οι πιο αξιοσημείωτες είναι το Αφτέλι, η Αμμούσω, ο Μικρός Γιαλός, το Δεσίμι και οι παραλίες της Νικιάνας και της Λυγιάς.

Η δυτική πλευρά – γύρω από το Δρυμώνα

Ως επισκέπτης του Point of View βρίσκεσαι σε μια ιδανική θέση εκκίνησης για την εξερεύνηση της δυτικής πλευράς του νησιού, με εύκολη πρόσβαση στις καλύτερες παραλίες του. Η πιο κοντινή είναι το κοσμοπολίτικο Κάθισμα (7 km), μια μεγάλη οργανωμένη αμμώδης παραλία που διαθέτει κάθε είδους υπηρεσία για τον επισκέπτη.

Λίγο πιό κάτω στο δρόμο με κατεύθυνση την πόλη της Λευκάδας βρίσκεται το γραφικό χωριό του Άγιου Νικήτα (7 km) το οποίο διαθέτει μια μικρή αμμώδη παραλία στο παραλιακό του μέτωπο. Από τον Άγιο Νικήτα υπάρχουν 2 τρόποι πρόσβασης στην παραλία Μύλος: με καράβι ή μέσω ενός μονοπατιού που ανεβαίνει και κατεβαίνει το λόφο στη δυτική πλευρά του χωριού. Ο Μύλος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία που μοιάζει με το Κάθισμα αλλά είναι λιγότερο οργανωμένη, με λίγες μόνο ομπρέλες στην άκρη της παραλίας.

Λίγο ακόμα πιο κάτω στην κατεύθυνση προς την πόλη της Λευκάδας βρίσκονται τα Πευκούλια (9 km), άλλη μία μεγάλη αμμώδης παραλία κάτω από μια απότομη πλαγιά με μεγάλα πεύκα που φτάνουν μέχρι την άμμο. Τα Πευκούλια είναι μια παραλία για όλα τα γούστα, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει να μείνει στο τουριστικό κομμάτι της παραλίας μπροστά από το beach bar ή να περπατήσει προς το ανοργάνωτο μέρος της.

Ακολουθώντας τον δυτικό δρόμο προς την κατεύθυνση της Βασιλικής θα βρεθείς στο κοντινό Καλαμίτσι (5 km). Από εκεί, ένας στενός ασφάλτινος δρόμος θα σε οδηγήσει κατηφορικά προς αρκετές εξίσου όμορφες παραλίες διαφορετικών μεγεθών, και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Πέτρα, στα Καβαλικευτά, στο Αβάλι και στο Γάιδαρο (9-10 km).  Όλες είναι αμμώδεις και λιγότερο οργανωμένες από το Κάθισμα.

Αν έχεις όρεξη να οδηγήσεις λίγο περισσότερο από 10 km από το Point of View, οι παραλίες γύρω από την πόλη της Λευκάδας στα βόρεια  και γύρω από τη Βασιλική στα νότια είναι μια καλή επιλογή, αλλά η εξερεύνηση της δυτικής πλευράς δεν έχει τελεώσει ακόμα. Απεναντίας, οι 3 παραλίες που απομένουν θεωρούνται από πολλούς λάτρεις της θάλασσας οι κορυφαίες επιλογές. Ο Γιαλός (22 km) συνδυάζει άμμο και βότσαλο και, με μήκος περισσότερο από 3 km, διασφαλίζει την άνεση ακόμα και στην πιο τουριστική περίοδο. Οι Εγκρεμνοί (23 km), άλλη μία τεράστια αμμώδης παραλία, έχουν τους περισσότερους φανατικούς επισκέπτες χάρη στην άγρια, σαγηνευτική ομορφιά τους. Τέλος το διάσημο παγκοσμίως Πόρτο Κατσίκι (29 km) με τα χαρακτηριστικά λευκά βράχια, είναι ίσως το πιο φωτογραφημένο σημείο του νησιού.

closeEpanek